NieuwsUncategorized

Prinsjesdag 2019

By 16/09/2019 No Comments

Prinsjesdag: zoals elk jaar presenteert het kabinet die dag de plannen voor het komende jaar aan beide Kamers van de Staten-Generaal. Nadat ik dit voorjaar opnieuw gekozen werd tot lid van de Eerste Kamer, mag ik morgen in de Ridderzaal weer luisteren naar de Troonrede. Daarin zijn de hoofdlijnen van die plannen opgenomen.

Om die plannen te realiseren is een meerderheid in beide Kamers nodig. De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben samen wel een meerderheid in de Tweede Kamer, maar niet in de Eerste Kamer. Dat maakt de positie van de senaat extra relevant. Zeker voor een Eerste Kamerfractie als die van de PvdA, die met haar zetels de regering aan een meerderheid kan helpen. Die invloed zullen we zeker proberen aan te wenden om het beleid waar nodig in een sociale richting bij te sturen.

Over het bestaan van twee Kamers in één parlement schreef ik dit voorjaar een bijdrage voor het ‘vriendenboek’ dat werd aangeboden aan scheidend voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol. Dat ‘bicameralisme’ is bijzonder, zeker wanneer een regering geen meerderheid in de senaat heeft!