Nieuws

Het signaal van de Statenverkiezingen

By 23/03/2019 No Comments

De uitslag van de Statenverkiezingen dreunt nog na. De weekendkranten staan bol van analyses. Vooral over Forum voor Democratie. Volgens de prognose zal die partij vanaf 11 juni met twaalf mensen in de Eerste Kamer vertegenwoordigd zijn. De verkiezing van de Eerste Kamer door de nieuw gekozen Statenleden vindt plaats op 27 mei. Gelukkig geeft diezelfde prognose aan dat de PvdA zich redelijk heeft kunnen handhaven: zeven zetels. Daarvan mag ik er een gaan bezetten. Allen die op de PvdA hebben gestemd: heel veel dank! Met z’n zevenen kunnen we ook in de senaat het sociaal-democratisch geluid van eerlijk delen en meer bestaanszekerheid duidelijk laten horen. Mede in antwoord op de zorgen van de mensen die op Forum hebben gestemd. Die zorgen moeten serieus worden genomen.

De winst van het Forum maakt nog eens duidelijk hoe actueel de analyse is van de Staatscommissie Parlementair Stelsel.  Als één van de rode draden in de analyse van het Eindrapport Lage drempels, hoge dijken van de staatscommissie noemden we het het vraagstuk van de maatschappelijk tweedeling. Uit het Eindrapport (p. 98):

‘De staatscommissie stelt vast dat de maatschappelijke realiteit duidelijk maakt dat niet iedereen in de samenleving zich gerepresenteerd voelt in de parlementaire democratie en dat burgers voor wie de democratie minder goed werkt dreigen af te haken van de democratie’

Het is goed mogelijk dat een deel van deze burgers op Forum voor Democratie heeft gestemd. Daarmee zijn zij nog niet afgehaakt, maar hebben zij een signaal afgegeven.  De Forum-fractie in de Eerste Kamer zal dat signaal verwoorden en vanuit de PvdA-fractie gaan we graag het debat aan. Wel hoop ik dat de uil van Minerva straks zijn vleugels spreidt over die nieuwe fractieleden van Forum in de Eerste Kamer. Daar kan men wel wat wijsheid gebruiken na de boreale kletspraat van Baudet. Lees de rede van Wiardi Beckman over de Nationale Gedachte uit 1934 nog eens na, zou ik hen willen adviseren (in de bundel Onszelf Blijven,  p. 127 e.v.). Ik zie nu al uit naar het debat!